Προς το παρόν δεν ανανεώνουμε τα links...

Το μουσικό εργαστήρι του Ross Daly, δυστυχώς, βάζει λουκέτο…


Το "MOYΣIKO EPΓAΣTHPI ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ" ιδρύθηκε το 1982 από τον ROSS DALY, με κύριο αντικείμενο την μύηση νέων ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση μουσικών παραδόσεων σχεδόν από ολόκληρο τον κόσμο.
----------------
Από το 2002 το Mουσικό Eργαστήρι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ σε συνεργασία με το Δήμο "Νίκος Καζαντζάκης", στεγάζει τις δραστηριότητες του σε ένα παλιό κτίριο, καλόγουστα διαμορφωμένο, στο χωριό ΧΟΥΔΕΤΣΙ (20 χλμ. από το Ηράκλειο), όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση, με σπάνια μουσικά όργανα από διάφορες περιοχές του κόσμου.
----------------
Παράλληλα με την έκθεση των οργάνων, διοργανώνονται ειδικά σεμινάρια και "MASTER-CLASSES", με τη συνεργασία και συμμετοχή κορυφαίων δασκάλων παραδοσιακών μουσικών οργάνων απ’ όλο τον κόσμο.
----------------
Στον πανέμορφο και άνετο εξωτερικό χώρο του Mουσικού Eργαστηρίου ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, τους καλοκαιρινούς μήνες, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με σημαντικούς εκπροσώπους της παγκόσμιας και τοπικής παραδοσιακής μουσικής.
----------------

Διαβάστε τι έγραψε ο ίδιος ο Ross Daly, στην ιστοσελίδα ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ.


----------------

Αγαπητοί φίλοι
Με μεγάλη λύπη σας πληροφορώ ότι, λόγω έλλειψης του παραμικρού ενδιαφέροντος και συνεπώς της στοιχειώδους στήριξης τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, αναγκάζεται το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος να κλείσει και να θέσει τέλος σε όλες του τις δραστηριότητες πέρα των 5 ήδη ανακοινωθέντων σεμιναρίων των Ζohar Fresco (Kρουστά, 18-23/3), Daud Khan Sadozai (Rabab του Αφγανιστάν 24 – 29 /3) στη Λευκάδα, και των Pedram Khavar-Zamini (Περσικό Τόμπακ 31/3 – 4/4), Σωκράτη Σινόπουλο (Πολίτικη Λύρα 6 – 11/3), και Ross Daly (Μουσική Ομάδα 28/4 – 3/5) στο Χουδέτσι, Ηρακλείου, Κρήτης. ----------------
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η κύρια δραστηριότητα του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και master-classes με κορυφαίους δασκάλους από όλο τον κόσμο και με τη συμμετοχή περίπου 350 με 400 μαθητών κάθε χρόνο από τουλάχιστον 35 διαφορετικές εθνικότητες. Τα σεμινάρια αυτά δουλεύουν κάτω του κόστος καθώς εμείς που τα διοργανώνουμε δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για οποιοδήποτε οικονομικό κέρδος. Μας ενδιαφέρει μονάχα η υπηρεσία που προσφέρουμε στους μαθητές μας και στην ίδια τη μουσική. Οι μαθητές είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία άνθρωποι περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που ήδη κάνουν μεγάλες θυσίες να ανταποκριθούν στη σχετικά χαμηλή τιμή που είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε από αυτούς (250€ για 6 μέρες μαθημάτων και διαμονής!).

----------------
Παρόλες τις προσπάθειες μας να συνάψουμε μια κάποια συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχία Ηρακλείου κλπ), δυστυχώς δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον οι συγκεκριμένοι ούτε καν να συναντηθούν μαζί μας πόσο μάλλον να συνεργαστούν. Το μόνο που θέλουμε από αυτούς είναι να συμμετέχουν και αυτοί στο κόστος των σεμιναρίων ώστε να μην περνάει όλο αυτό το οικονομικό βάρος στους μαθητές που δεν μπορούν να το αντέξουν. Μέχρι φέτος ο βασικός μας συνεργάτης σε αυτή τη προσπάθεια, ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης (ο διαχειριστής του ΜΕΛ), κάλυπτε μοναχός του το οικονομικό έλλειμμα ( μεταξύ €35,000 και €45,000 ετησίως για τα 25 – 30 καλοκαιρινά σεμινάρια της Κρήτης). Τα τελευταία δυο χρόνια συνάψαμε μια περιορισμένη αλλά θετική συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας ο οποίος μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε 4 σεμινάρια στο χώρο του στη διάρκεια του χειμώνα.

----------------
Από φέτος ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης δηλώνει αδυναμία να συνεχίζει να καλύπτει τα όσα μέχρι τώρα κάλυπτε και έτσι μένουμε χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα να πραγματοποιήσουμε το φετινό κύκλο εργασιών μας. Ο Δήμαρχος του Δήμου Ν. Καζαντζάκη, ο κ. Ρούσος Κυπριωτάκης μας βεβαιώνει ότι, παρά τις επίμονες προσπάθειες του ιδίου και των συνεργατών του να εξασφαλιστεί το ενδιαφέρον και η στήριξη των τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό προκειμένου να συνεχίζεται η προσπάθεια που γίνεται στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα αιτήματα αυτά. Συνεπώς το Μουσικό Εργαστήρι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει όλες του τις δραστηριότητες και να κλείσει.

----------------
Το χωριό Χουδέτσι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας των δραστηριοτήτων του Μουσικού Εργαστήριου Λαβύρινθος που έχει αναδειχθεί πλέον σε έναν πολύ σοβαρό μοχλό ανάπτυξης τόσο για το ίδιο το χωριό όσο για όλη την περιοχή. Οι μαθητές και η δάσκαλοι του ΜΕΛ διδάσκουν σε μουσικές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού ταυτόχρονα συμμετέχοντας δημιουργικά και καθοριστικά σε πολλές από τις κορυφαίες παραγωγές που έχουν να κάνουν με την σοβαρή αξιοποίηση στοιχείων της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη δημιουργία. Η ίδια η Κρήτη εξελίσσεται σε τόπο συνάντησης, διαλόγου και δημιουργικής επεξεργασίας των μουσικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ασίας . Και όμως, η πολιτεία αδιαφορεί…. Το οικονομικό έλλειμμα είναι για αυτούς ένα ευτελές ποσόν για ένα τέτοιο έργο πολιτιστικής και τοπικής ανάπτυξης και η μέχρι τώρα αδιάφορη έως και αρνητική στάση τους μόνο ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

----------------
Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε και να ακολουθήσουμε ακόμα οποιαδήποτε πρόταση δράσης προκειμένου να συνεχίζει το έργο του ο Λαβύρινθος εκτός από τις εξής τρεις:

----------------
1) Η αύξηση της τιμής των σεμιναρίων σε βάρος του μαθητή.
2) Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ΜΕΛ.
3) Η οποιαδήποτε έκπτωση στην ποιότητα της διδασκαλίας

----------------
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές και τους δασκάλους που όλα αυτά τα χρόνια μας τίμησαν με την παρουσία και με την εμπιστοσύνη τους καθώς και τους Δήμους Νίκου Καζαντζάκη και Λευκάδας που έκαναν ό,τι μπορούσαν να στηρίξουν το έργο του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος.
----------------

Εάν οποιοσδήποτε αναγνώστης αυτού του μηνύματος θέλει να εκδηλώσει τη δική του ενόχληση για την εξέλιξη αυτή, προτείνω να στείλει ένα email διαμαρτυρίας σε κάποια από τις ακόλουθες διευθύνσεις, ή και σε όλες .
----------------
1) Περιφέρεια Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/contact.asp?id=4&category=19
2) Νομαρχία Ηρακλείου: nairakl1@otenet.gr
3) ΤΕΔΚ Νομου Ηρακλειου tedk@otenet.gr
4) Υπουργείο Πολιτισμού: http://www.yppo.gr/0/gcontact.jsp
5) Δήμος Ν.Καζαντζάκη http://www.dimos-nikoskazantzakis.gr/contact.html
----------------

(Σχόλιο του Jazzman: Φίλοι αναγνώστες, στείλτε την διαμαρτυρία σας σε κάποιο από τα παραπάνω emails ή sites. Καταδικάστε την αδιαφορία της πολιτείας για τον πολιτισμό!)

----------------

Να είσαστε καλά

Ross Daly
Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής

του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος

----------------


----------------

1 σχόλιο:

  1. Με μεγάλη θλίψη διπίστωσα ότι τα όσα ακούγονται για το διάσημο και αρίστης μουσικής ποιότητας εργαστήρι του κυρίου Daily, ισχύουν. Είναι εγκλημάτικό σε τούτον τον τόπο το ότι, ότιδήποτε πολιτισμικό προσπαθεί να ανθίσει πέρα από το προσωπικό κέρδος του κάθε πολιτικάντη, πνίγεται χωρίς την παραμικρή χείρα βοηθείας αυτόυ στου γελοίου κράτους. Είναι ακόμα πιο θλιβερό μέρα με την μέρα να διαπιστώνουμε ολοένα και περισσότεροι, ότι αν υπάρχει ελπίδα στην στήριξη του πολιτισμού στην τραγική επαρχία ονόματι Ελλάδα, αυτή βρίσκεται στους ιδιωτικούς φορείς.Και αυτό όχι επειδή οι τελευταίοι έχουν καλή καρδιά, αλλά επειδή οι δημόσιοι είναι ανίκανοι. Μέρα με τη μέρα ντρέπομαι που ζω σε αυτό το κράτος, ντρέπομαι για τους εκπροσώπους μας, νρέπομαι για τον ολοένα βυθιζόμενο στα περιτώματα πολιτισμό μας.

    Σπύρος Κίζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συρρικνώστε τα links

Enter a long URL to make tiny:
Αν για κάποιο λόγο χρειάζεστε ένα μικρότερο URL από αυτό που σας δίνουμε (πχ για χειρόγραφη σημείωση), βάλτε το στην παραπάνω φόρμα.

Δείτε επίσης...