Προς το παρόν δεν ανανεώνουμε τα links...

Dizzy Gillespie - Dizzy In Greece (1957)


"(...) Ένα από τα συγκροτήματα που ήρθαν στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη ήταν μια ορχήστρα τζαζ, η οποία αποτελούνταν από μαύρους μουσικούς υπό τη διεύθυνση του τρομπετίστα και μαέστρου της ορχήστρας Ντίζυ Γκιλέσπι. Ενορχηστρωτής της ορχήστρας και πιανίστας ήταν ο νέος τότε και αργότερα διάσημος συνθέτης της τζαζ Κουίνσι Τζόουνς.
Δόθηκαν τρεις συναυλίες στο θέατρο "REX", τις οποίες φυσικά παρακολούθησε ο Μάνος και γνωρίστηκε με τους μουσικούς. Επειδή οι προσκλήσεις γι αυτές τις συναυλίες βασίζονταν σε πρωτόκολλο, ο Γκιλέσπι δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος με το κοινό των συναυλιών και ζήτησε να προσφέρει μια συναυλία αποκλειστικά για φοιτητές με ελεύθερη είσοδο. Εκείνο το βράδυ έγινε παντζουρλισμός. Ο φοιτητόκοσμος κατέκλυσε το θέατρο, οι νέοι κρέμονταν από τα θεωρεία, χειροκροτούσαν και φώναζαν το όνομα του Γκιλέσπι. Όταν τέλειωσε η συναυλία όρμησαν στη σκηνή, σήκωσαν τον Γκιλέσπι στα χέρια και τον κατέβασαν μέχρι την Ομόνοια. Την άλλη μέρα το απόγευμα είχαμε συνάντηση με τον Αχιλλέα Μαμάκη στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, για συνεντεύξεις με τους Γκιλέσπι και Τζόουνς για την εκπομπή του ''Το θέατρο στο μικρόφωνο''. Μαζί είχε έρθει και ο Μάνος και όταν τελείωσαν οι συνεντεύξεις, ήταν πια αργά το βράδυ, ο Μάνος πρότεινε να τους πάμε κάπου να φάμε, και αποφάσισε να πάμε στου Τσιτσάνη, κάτω στις Τζιτζιφιές. Εξηγήσαμε στους φίλους ποιός ήταν ο Τσιτσάνης και ξεκινήσαμε.
Ο Τσιτσάνης μας δέχτηκε με χαρά και αρχοντιά, εφόσον ο Μάνος του σύστησε τους αμερικανούς μουσικούς και αναφέρθηκε στη μουσική τους. Οι ξένοι τόσο πολύ ενθουσιάστηκαν με τη μουσική και τα τραγούδια που άκουγαν από τον Τσιτσάνη και τον Παπαιωάννου, ώστε κάποια στιγμή ο Τσιτσάνης ζήτησε από τον Γκιλέσπι και τον Τζόουνς να παίξουν κάτι όλοι μαζί. Ανέβηκαν στο πάλκο και οι δύο. Ο μεν Κουίνσι Τζόουνς κάθησε στο πιάνο, ο Γκιλέσπι έπαιζε την τρομπέτα του και ο Τσιτσάνης μπουζούκι, δημιουργώντας ένα απίστευτο jam session ανεπανάληπτο. Ακόμα λυπάμαι που δεν είχαμε μαζί μας ένα φορητό μαγνητόφωνο να ηχογραφήσουμε αυτή την τόσο ασυνήθιστη μουσική που έβγαινε από τους αυτοσχεδιασμούς. Καθήσαμε ως τα ξημερώματα(...)"

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Καίτης Κασιμάτη-Μυριβήλη στον Θάνο Φωσκαρίνη, δημοσιευμένη στο ένθετο ''Βιβλιοθήκη'' της ''Ε'',23 Οκτωβρίου 2010 / source

Κατά καιρούς η αμερικάνικη κυβέρνηση έστειλε τζαζ μουσικούς σε διάφορα κράτη ως πολιτισμικούς πρεσβευτές, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με αυτά τα κράτη. Το 1956 είχε προγραμματίσει μια περιοδεία με τον Dizzy στην Αφρική. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους της Αθήνας, διαμαρτυρόμενος σχετικά με την στάση της Αμερικής στο κυπριακό, έτσι έκτακτα συμπεριέλαβε και την Αθήνα ως αφετηρία της επίμαχης περιοδείας. Εν το μεταξύ τα τότε ΜΜΕ, αναρωτιόντουσαν γιατί η αμερικάνικη κυβέρνηση στέλνει τζαζ μπάντες, αντί στρατό.

Το παρόν άλμπουμ είναι καθαρά bebop με τον χαρακτηριστικό ήχο της δεκαετίας του '50. Αντικατοπτρίζει και αναφέρεται σε αυτήν την περίφημη επίσκεψη του Dizzy στην χώρα μας και κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, το 1957. Πρόκειται για ένα σπανιότατο άλμπουμ - διαμάντι και έχει ιδιαίτερη συλλεκτική αξία για μας τους Έλληνες.  
Μην το χάσετε...

Tracklist
1. Hey Pete!
2. Yesterdays
3. Tin Tin Deo
4. Groovin' for Nat
5. Annie's Dance
6. Cool Breeze
7. School Days
8. Stablemates
9. That's All Alan Brandt
10. Bob Haymes
11. Groovin' High

Μουσικοί:
Δυστυχώς πέρα του Dizzy και του Quincy Jones δεν γνωρίζουμε το υπόλοιπο cast. Αν κάποιος από σας το γνωρίζει, ας μας στείλει ένα e-mail...

14 σχόλια:

  1. http://www.mediafire.com/file/81u5urbhpljsqii/Dizzy%20Gillespie%20-%20Dizzy%20In%20Greece%20-%201957.rar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Gillespie me tin stoli tou tsolia einai ola ta lafta :) looool :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. einai kanoniko release apo tin verve to 1957?
    to psaxnw kai de borw na to vrw pouthena
    thanx gia to link pandws

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι είναι cd rip από γιαπωνέζικο release:
    Japanese Limited edition remastered version of Dizzy in Greece (originally released on Verve in 1957). Universal. 2005.
    To release που ψάχνεις να αγοράσεις έχει εξαντληθεί. Δεν υπάρχει στο εμπόριο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως βρεις κάποιο second - hand.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καινούργια και second hand εδώ:

    http://www.amazon.com/gp/offer-listing/B0009V1FRM/ref=dp_olp_0?ie=UTF8&redirect=true&condition=all

    Αρχική τιμή $42.99
    Μεταχειρισμένο από $53.66 (έχουν μείνει 2 ακόμα)
    Καινούργιο από $63.99 (έχει μείνει 1 ακόμα)

    Και είμαι σίγουρος πως υπάρχει και σε άλλα sites. Η τιμή πάντως του έχει ανοδική πορεία. Ποιος ξέρει, μπορεί μετά από λίγα χρόνια να αξίζει μια μικρή περιουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 5 λιρες:
    http://www.amazon.co.uk/Classic-Albums-Musicians-Sonny-Greece/dp/B0050BSNOY/ref=sr_1_1?s=music&ie=UTF8&qid=1340369905&sr=1-1

    επισης στο΄

    http://www.amazon.co.uk/Birks-Works-Verve-Band-Sessions/dp/B0000046ZO/ref=sr_1_11?s=music&ie=UTF8&qid=1340369974&sr=1-11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. new link

    http://www.mediafire.com/?vyog6avaum8x5vj

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://en.wikipedia.org/wiki/Dizzy_in_Greece
    Εδώ είναι οι πληροφορίες για τους υπόλοιπους μουσικούς.Ξεχωρίζουν κάποια ονόματα,όπως του Chano Pozo.Υπάρχουν διάφορες αναφορές μουσικών της jazz στην Ελλάδα,όπως πχ το κομμάτι του Cannonball Aderley-Zorba the Greek(χωρίς βέβαια να κουβαλά κάτι ελληνικό ενορχηστρωτικά).
    Σωκράτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σας και Καλή Χρονιά!
    Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον blog σας! Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά! Πρόσφατα ανακάλυψα ένα πολύ ωραίο μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας μιας και το blog σας ασχολείται με τη μουσική. Το μαγαζί λέγεται “Blue Barrel”, είναι ένα νέο μουσικό στέκι στο κέντρο της πόλης (Παλαιών Πατρών Γερμανού 21,κέντρο) και σχεδόν καθημερινά φιλοξενεί live βραδιές με καταξιωμένους καλλιτέχνες από τον χώρο της Rock, Jazz, Blues καθώς και της Funk και Soul μουσικής! Τα βράδια της Τρίτης το μαγαζί έχει Jazz live με το σχήμα “Freedom Trio”, τα βράδια της Τετάρτης φιλοξενεί τον διάσημο τζαζίστα Oleg Chaly και το σχήμα “Oleg Chaly & Friends”, την Πέμπτη εμφανίζονται οι “BLUES WIRE” που αποτελούν μια από τις πιο καταξιωμένες και δημοφιλείς blues μπάντες της Ευρώπης και την Παρασκευή συνήθως έχει unplugged live με τον διάσημο ροκά Γιώργο Γάκη! Κάποια Σάββατα το “Blue Barrel” διοργανώνει και “Rock ‘n’ Roll” party με τους “The Shockin’s”! Πιστεύω ότι το μαγαζί αυτό αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια και μια ιδιαίτερη πρόταση διασκέδασης η οποία θα ενδιαφέρει τους φίλους της καλής μουσικής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστούμε για τις ευχές και για τις πληροφορίες σχετικά με το blue barrel...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συρρικνώστε τα links

Enter a long URL to make tiny:
Αν για κάποιο λόγο χρειάζεστε ένα μικρότερο URL από αυτό που σας δίνουμε (πχ για χειρόγραφη σημείωση), βάλτε το στην παραπάνω φόρμα.

Δείτε επίσης...